08 Marz

Czekoladowe ciasto z buraka na Dzień Kobiet *bez cukru *bez glutenu *bez laktozy

Z okazji Dnia Kobiet chciałabym się podzielić z Wami przepisem na mocno czekoladowe ciasto przygotowane z warzyw - marchwi i buraka. Świetny smak oraz duża większa ilość witamin i skłądników mineralnych w porównaniu do standardowego ciasta.

 

Składniki:

  • 2 średnie marchewki (ok. 150g)
  • 1 duży burak (ok. 200g)
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wysypujemy wiórki kokosowe i mieszaj do momentu aż się mocno zarumienią (ok. 8-10 minut). Marchew i buraka trzemy na tarce na drobnych oczkach, umieszczamy w misce i dosypujemy do nich wiórki kokosowe. Jajka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki. Zawartości obydwu naczyń delikatnie łączmy za pomocą łyżki.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. godzinę czasu w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 150-160°C.

Można podawać z owocami.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe