15 Marz

Szybkie ciasto z jabłkami *bez glutenu *bez cukru

Ciasto z tego przepisu wychodzi za każdym razem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz wyjątkowo smaczne. Wersja bezglutenowa i bezcukrowa idealna dla osób mających alergie/nietolerancję lub będących na diecie redukcyjnej.

Składniki: 

-250 g płatków owsianych bezglutenowych

-1 średni banan

-100 g masła klarowanego

-szczypta soli

-łyżeczka cynamonu

-łyżeczka kardamonu

-łyżeczka imbiru mielonego

-4-6 jabłek - średniej wilkości

-80 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wymieszaj, wysyp na stolnicę i dodaj zimne masło i banana. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki i zagarniaj, siekaj i zagarniaj do środka, aż ciasto zacznie się sklejać w kruszonkę. Po 5-10 minutach siekania i zagarniania uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na czas przygotowania jabłek (10-15 minut).

Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na 4, a  następnie w cieniutkie plasterki. Skrop sokiem  cytrynowym, żeby nie ściemniały.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, i na grubych oczkach tarki zetrzyj 3/4 ciasta równomiernie je rozkładając na dnie. Podpiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku  przez około 15 minut.

Na podpieczony spód wyłóż równomiernie jabłka. Zetrzyj resztą ciasta na wierz i posyp płatkami migdałowymi delikatnie mieszając z ciastem. Całość dociśnij dłonią. Piecz przez 40-45 minut ww 185-190 C na środkowej półce piekarnika.

 

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe