13 Luty

Walentynkowy fondant czekoladowy *bez cukru *bez glutenu

Walentynki, święto zakochanych nieodłącznie wiąże się z czekoladą. Nie ma nic bardziej czekoladowego niż czekoladowo-czekoladowy fondant, lawa cake. Ten przepis w wersji odbrobinę mniej kalorycznej będzie świetnym dodatkiem do walentynkowej kolacji.

Składniki:

  • 2 sztuki jajek
  • 40 gramów ksylitolu (około 3 łyżki)
  • 100 gramów rozpuszczonej bardzo dobrej jakości gorzkiej czekolady min. 75% masy kakao
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 25 gramów drobno zmielonych orzechów np.laskowych
  • 50 gramów masła 
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, dodaj olej i rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij na kremową masę ze szczyptą soli i ksylitolem. Rozpuść masło. Do ubitych jaj, pomału, strużkiem wlej rozpuszczoną gorzką czekoladę. Na koniec dodaj mąkę z orzechów laskowych i masło. Ciasto przełóż do kokilek o średnicy 8 cm, a następnie wstaw do rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz ok 6 minut.

Fondanty delikatnie podrosną, brzegi zrobią się bardziej zwarte i zwiększą strukturę. Na wierzchu powinna powstać delikatna skórka upieczonego ciasta, zaś przy potrząśnięciu, środek powinien lekko drgać. Pamiętaj, żeby podawać je na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe