07 Sty

Testy na nietolerancje pokarmowe - dlaczego je robimy, czy są wiarygodne, sposób wykonania badania?

W ciągu ostatnich lat liczba osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe bardzo gwałtownie wzrosła. Spowodowane jest to nie tylko nieprawidłowym sposobem odżywiania, ale również jakością żywności dostępnej w naszych sklepach, ogromem dodatków do żywności oraz schorzeniami z jakimi przyszło nam się zmagać. Warto sprawdzać, dlaczego ciągle dokuczają nam nieprzyjemne dolegliwości takie jak biegunka, wzdęcia czy złe samopoczucie. Dlaczego ciągle czujemy się pozbawieni energii lub chęci do życia? Czy bóle brzucha lub inne objawy nietolerancji pokarmowych, np. migreny będą uprzykrzać nam resztę życia?

Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą firmy, które tak jak Food Detective, oferują wykonanie testów na nietolerancje pokarmowe. Jeżeli zauważyliśmy, że po spożyciu pewnych pokarmów występują u nas przykre dolegliwości, a po posiłkach nie czujemy się komfortowo, warto je wykonać. Pierwszym krokiem, który możemy podjąć w celu diagnozy nietolerancji pokarmowej to przede wszystkim wizyta u specjalisty. To on pomoże nam dobrać odpowiedni zestaw testów. Jest to łatwa i wiarygodna metoda, która wskaże na jakie produkty lub ich grupy twoje jelita reagują nadwrażliwością.

Dzięki niej dowiesz się, której żywności twój organizm nie toleruje. Jest to metoda w stu procentach bezpieczna, przeznaczona dla osób w każdym wieku i każdej płci. Nie trzeba więc martwić się o godziny spędzone w kolejkach do przychodni, a wyniki otrzymamy w ciągu kilku godzin od wykonania testu.

Testy Food Detective przeznaczone są dla każdego, niezależnie od jego stanu chorobowego. Natomiast szczególnie zalecane są do wykonania u osób, u których stwierdzono choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy. Hashimoto (autoimmunologicza choroba tarczycy częstą występujące przy niedoczynności tarczycy) wiąże się bardzo często  z nietolerancją glutenu, laktozy oraz innych produktów spożywczych. Popularne jest u takich osób również złe reagowanie na białko jaja kurzego. Aby mieć pewność, na które pokarmy nasz organizm reaguje źle konieczne jest przeprowadzenie testu na nietolerancje.

Do produktów, na które najczęściej jelita mogą być nadwrażliwe należą przede wszystkim wcześniej wspomniane białko mleka krowiego - kazeina oraz cukier  laktoza, białko zboża, czyli gluten, ale także szereg innych produktów, z którymi styczność mamy na co dzień. Mogą być nimi orzechy, papryka, fasola i inne rośliny strączkowe, skorupiaki, czosnek, imbir, ale także warzywa i owoce, np. brokuł, por, seler, pomidory lub cytrusy i truskawki.

Jak się okazuje, produktów, których nasz organizm może nie tolerować jest całe mnóstwo. Dlatego warto zdecydować się na wykonanie testu. Dowiedzieć się, czy nasze przewlekłe zmęczenie, połączone z bólami brzucha, wzdęciami i wieloma innymi objawami, które mogą nastąpić nawet po kilku dniach od spożycia danego pokarmu, nie są spowodowane nietolerancją. Istotne jest również to, aby wiedzieć, że jednocześnie nasz organizm może być nadwrażliwy na kilka grup produktów. Wyeliminowanie ich z diety na pewno poprawi jakość naszego życia.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe