19 Sty

SPAGHETTI Z PIECZONYM KURCZAKIEM I SALSĄ POMIDOROWĄ *bez glutenu *bez laktozy

Makaron spaghetti nie musi być podawany jedynie z sosem bolognese. Ta propozycja podania nie zawiera czerwonego mięsa, a mniej kaloryczną alternatywę jaką jest drób. Pierś z kurczaka pieczona w ziołach będzie znacznie lepsza niż smażona wieprzowina. Charakteru tej potrawie doda salsa z pomidorów. Możesz przyrządzić ją na ostro lub łagodnie. Danie to nie zawiera glutenu, ani laktozy, więc jest zupełnie bezpieczne dla osób z niedoczynnością tarczycy lub nietolerancjami pokarmowymi.

Składniki: 

80 g makaronu kukurydzianego spaghetti
120 g piersi z kurczaka
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka gorczycy

2 pomidory
2 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
1 świeża chili (lub więcej)
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, przekładamy do miski i wcieramy w nią oliwę z oliwek. Obficie posypujemy ziołami, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy przez około 25 min.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobniony czosnek, poszatkowaną natkę, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na minimum 30 minut aby uwolnić wszystkie smaki. Na talerzu ułożyć makaron, na to salsę i pokrojoną w paski pierś kurczaka.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe