08 Wrze

Placuszki bananowe #bez glutenu #bez laktozy #wegańskie

Weganie często mają spory problem z przygotowaiem placuszków, naleśników, racuchów, ale jajko śmiało możemy zastąpić dojrzałymi bananami. Świetnie sprawdzają si jako produkt wiążący, a dodatkowo świetnie smakują.

Składniki:

► 2 dojrzałe banany

► 120 g płatków owsianych (bez glutenu)

► 2 łyżeczki oleju rzepakowego

► 1 płyżeczka proszku do pieczenia

► 1 szklanka wody

► 1⁄2 szklanki mleka ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Placuszki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Nie przewracamy naleśników na drugą stronę zbyt szybko – czekamy, aż mocno się podsmażą. Podajemy z ulubionymi podwisłami lub dżemem.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe