24 Wrze

Dyniowe ciasto *bez glutenu *bez laktozy *wegetariańskie

Kolejny przepis z serii dyniowej. Wilgotne ciasto dyniowe, idealnie rozgrzewające na jesienne wieczory. Idealnie pasuje do gorącej herbaty.

Składniki:

►200 g marchwi
►200 g dyni 
►1 średnia banan
►3 łyżki płatków migdałowych
►3/4 szklanki ksylitolu
►300 g mąki migdałowej lub kukurydzianej
►3/4 szklanka oleju rzepakowego
►1/2 szklanki wody z gazem
►5 jajek
►3 łyżeczki bg proszku do pieczenia
►2 łyżeczki cynamonu
►duża szczypta soli
 

Sposób przygotowania: 

Marchew i dynię utrzeć na tarce, na małych oczkach. Wymieszać z płatkami migdałowymi i cynamonem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z ksylitolem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać na przemian, porcjami mąkę, olej i wodę. Ubijać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać marchewkęi i dobrze wymieszać łopatką.
 

Prostokątną blaszkę lub dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego, do 200-220 stopni, piekarnika. Piec ok. 50 min. Po upieczeniu ciasto trzeba całkowicie wystudzić.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe