29 Sier

Tajski krem z dyni #bez glutenu #bez laktozy

Czas na dynie powoli się rozpoczyna! Żal nie skorzystać z tak dorodnych warzyw i nie przygotować z nich różnorodnych, smacznych, rozgrzewających potraw. Pierwszy przepis z serii dyniowej to tajska zupa krem z dyni. Łatwa w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna.

Składniki:

►dynia ok.500g

►pomidory 5 sztuk

►cukinie 2 małe sztuki

►kawałek pora

►świeży imbir  kawałem 3cm

►czosnek 2 ząbki

►świeża kolendra

►zielona pietruszka

►mleko kokosowe (400ml)

►kurkuma szczypta

►chili w płatkach

►sos sojowy bezglutenowy

►ksylitol (ewentualnie cukier)

►sól

►oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Pomidory obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Dynię obierz, pokrój w niewielką kostkę. Imbir i czosnek obierz i pokrój bardzo drobno. W garnku rozpuść 3 łyżki oliwy. Wrzuć imbir, czosnek i płatki chili (według upodobania). Po chwili dodaj dynię, kurkumę i podduś do miękkości podlewając niewielką ilością wody. Kiedy dynia zmięknie wrzuć pomidory, pokrojonego drobno pora i duś dalej. Następnie wlej 1,5 szklanki wody lub tyle ile lubisz i dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Gotuj krótko, tak by cukinia nie straciła koloru. Wlej  mleko kokosowe. Dopraw do smaku solą, sosem sojowym i zrównoważ smak szczyptami ksylitolu (lub cukru). Dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę i kolendrę. Podawaj z ulubionym pieczywem bezglutenowym.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe