04 Lip

Czy dieta wegetariańska odpowiednia jest dla każdego? Czy ma wpływ na występowanie/leczenie chorób przewlekłych?

Dieta wegetariańska stosowana jest przez ludzi na całym świecie
i oparta jest na eliminacji z codziennego żywienia produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest odpowiednim modelem żywienia człowieka, również kobiety ciężarnej oraz małego dziecka. Istotne jest jednak odpowiednie zbilansowanie tej diety i unikanie wystąpienia stanów niedoborowych. Jeśli dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, to może wykazywać działanie prozdrowotne.

Choroby przewlekłe są grupą schorzeń, z którymi zmaga się większość osób, szczególnie w wieku podeszłym. W dzisiejszych czasach najskuteczniejszym czynnikiem niwelujących te schorzenia są oczywiście leki, ale dieta odgrywa równie istotne znacznie.

Przy chorobach układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, osteoporozie, nowotworach oraz przewlekłej chorobie nerek szczególnie istotny jest rodzaj przyjmowanego pożywienia. W każdej z wymienionych chorób spożywanie produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego może wiązać się z pogorszeniem stanu zdrowia lub większym ryzykiem powikłań.

Dieta wegetariańska zalecana jest osobom, które już chorują na przewlekłe schorzenia, ale również osobom zdrowym, w celu uniknięcia tych chorób.

Dieta wegetariańska to powszechnie stosowana dieta wśród ludzi na całym świecie, należących do różnych kultur i grup etnicznych. Istnieją różne odmiany tej diety, ale istotną, łączącą je zasadą jest eliminacja z codziennego jadłospisu potraw mięsnych pochodzenia zwierzęcego.

Najczęstszą przyczyną rozpoczęcia stosowania diety wegetariańskiej są powody etyczne i ideologiczne. Niechęć do krzywdzenia zwierząt przejawia się eliminacją z diety produktów ich pochodzenia. Dieta ta może być wprowadzona na każdym etapie rozwoju człowieka i nie ma bezwzględnych przeciwwskazań do jej stosowania, np. u kobiet ciężarnych lub u dzieci.

Dieta wegetariańska, pod warunkiem, że jest odpowiednio zbilansowana i pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe oraz składniki odżywcze, jest uważana za jedną z diet, które mogą bardzo korzystnie wpływać na funkcjonowanie oraz zdrowie człowieka. W niektórych jednostkach chorobowych, takich jak: nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II dieta ta ma udowodnione działanie wspomagające leczenie oraz minimalizowanie szkodliwych skutków danych schorzeń.

Większość osób, stosujących dietę wegetariańską, ma prawidłową masę ciała i BMI mieszczące się w normie. Oznacza to, że dieta wegetariańska sprzyja utrzymaniu masy ciała na odpowiednim poziomie lub może przyczynić się do spadku wagi. Osoby na diecie wegetariańskiej mają mniejsze ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, a co jest z tym nieodzownie związane, szanse zapadnięcia na choroby przewlekłe (zależne od otyłości) są w ich przypadku znacznie zredukowane. 

Dieta wegetariańska może również poprawić stan osoby cierpiącej na choroby przewlekłe. Najważniejsze zalety diety wegetariańskiej, które mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, to niższe spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu oraz wyższe spożycie owoców, warzyw, nieprzetworzonych zbóż, orzechów, produktów sojowych, błonnika i fito chemikaliów.

Eliminacja z diety produktów pochodzenia zwierzęcego przyczynia się do poprawy wyników badań osoby chorej, np.obniżenia wartości ciśnienia tętniczego krwi, utrzymania średnich poziomów cukru we krwi. Większość chorób przewlekłych ma wpływ na inne schorzenia, dlatego tak ważne jest, aby w jak największym stopniu je eliminować oraz minimalizować ryzyko powikłań tych chorób. Dieta, w szczególności wegetariańska, może w tym pomóc. 

Należy pamiętać, aby osoby chorujące, stosujące dietę wegetariańską lub chcące przejść na wegetarianizm, zasięgały porady specjalistów do spraw żywienia, na temat źródeł poszczególnych składników odżywczych, zakupu i przygotowania jedzenia, a także modyfikacji diety tak, by spełniała indywidualne zapotrzebowanie.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe