03 Lip

Gofry z batatów *bez glutenu *bez laktozy *niski IG

Codzienna dieta nie powinna Cie ograniczać! Nie musisz odmawiac sobie zjedzenia swoich ulubionych potraw. Ważne, żeby były one wykonane z dobrzej jakości produktów, odpowiednio dopasowanych do Ciebie. Takie właśnie są gofy, które prezentuje.

Skład:

► 2-3 łyżki mąki np. kokosowej lub ryżowej

►1 jajko

►szczypta cynamonu

►1 łyżeczka ksylitolu

►3/4 szklanki wody

►olej kokosowy do gofrownicy

 

Sposób przygotowania:

Batata  obrać i pokroić, dokładnie obsypać cynamonem. Na patelni posmarowanej olejem kokosowym podsmażyć batata z cynamonem.  Dodać wodę, ok 170-200ml i gotować pod przykryciem przez około 7 minut. Po tym czasie bataty przenieść do miski, zblendować, dorzucić roztrzepane jajko, mąkę, ksylitol. Wszystko sokładnie wymieszać. Gofrownicę natłuścić niewielką ilością oleju kokosowego, rozgrzać i wlać masę. Czas pieczenia to około 20-25 minut.

Gotowe gofry można podawać z ubulionymi owocami!

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe