25 Lip

Azjatycki chłodnik z awokado i ogórkiem #bez glutenu #bez laktozy #niski indeks glikemiczny

Kiedy za oknem upał, nie mamy ochoty na gorący obiad. Idealnym rozwiązaniem jest więc chłodnik - ten z dzisiejszego przepisu w nieco innej wersji, bo azjatyckiej, z awokado i ogórkiem. 

Dzięki produktom wykorzystanym do jego przygotowania jest on idealny dla osób będązych na diecie:

-bez glutenu

-bez laktozy

-z niskim indeksem glikemicznym (ładunkiem glikemicznym)

Składniki:

► 1/2 sztuka dojrzałego awokado

► 4 małe ogórki zielone

► 50 ml mleka kokosowego

► pęczek kolendry

► 1/2 limonki (do wyciśnięcia)

► 1/3 łyżeczki zielonej pasty curry

► sól, pieprz

► czarny sezam - do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Obieramy awokado ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Ogórki obieramy i również kroimy. 1/2 ogórka pozostawiamy do udekorowania. Awokado, mleko kokosowe, ogórki, pastę curry oraz połowę przygotowanych liści kolendry blendujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Wlewamy do niewielkiej miski i posypujemy drobno posiekanym ogórkiem, świeżą kolendrą oraz czarnym sezamem.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe