24 Lip

Tajska zupa z krewetkami #bez glutenu #bez laktozy #niski IG

Zupa tajska na bazie mleka kokosowego to szybki i prosty sposób na danie kuchni azjatyckiej. Przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut, a jej największą zaletą jest brak glutenu oraz laktozy. Dzięki nieskiemu ładunkowi glikemicznemu jest ona świetną potrawą dla osób zmagających się np. z insulinoopornością. 

ŁG = 0,9 (w jednej porcji)

Składniki:

► 1 cebula czerwona
► 1 ząbek czosnku
► ok 2 cm imbiru
► 1 papryczka chili
► 1,5 łyżeczki żółtej pasty curry
► 1 puszka pomidorów 
► 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
► 150 ml wody
► 400g krewetek
► łyżeczka oleju kokosowego
► kolendra

 

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek, chili i imbir kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej kokosowy. Dodajemy pastę curry i mleko kokosowe oraz pomidory (pokrojone na mniejsze cząstki). Gotujemy około 10 minut. Dodajemy wodę, krewetki, solimy i czekamy aż krewetki zostaną ugotowane. Podawać z dużą ilością kolendry.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe