23 Lip

Drożdżowe ciasto bezglutenowe #bez glutenu

Ciasto drożdżowe to klasyka gatunku, każdemu kojarzy się z wizytami u babci! Nie jest jednak łatwo być na diecie bezglutenowej i przygotować ten deser. Aby zrobić idealne ciasto drożdżowe musiałam wypróbować kilka przepisów, ale ten jest idealny i zasmakuje każdemy!

Składniki:

I etap:

► 300g mąki ziemniaczanej

► 1/4 kostki świeżych drożdży

► 1/3 szklanki wody o temperaturze pokojowej

► 1 łyżka cukru

II etap:

► 250g mąki ziemniaczanej

► 2 średnie jajka

► 2/3 szklanki wody o temperaturze pokojowej

► 150g cukru

► łyżka cukru waniliowego bez guletu

► 1 łyżka oleju rzepakowego

 

Sposob przygotowania:

Etap I

Mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sitko do miski. Na środek wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy 1/3 szklanki wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Etap II

Do przygotowanej masy drożdżowej dodajemy kolejno pozostałe skłądniki. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie do natłuszczonej formy wylewamy ciasto

Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika na 45-50 minut -  w zależności od stopnia zarumienienia ciast.

Po upieczeniu możemy podawać posypane cukrem pudrem.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe