17 Lip

Racuchy z jabłkami z mąki kukurydzianej #bez glutenu #bez laktozy

Każdy z nam na czasem ochotę na słodkie śniadanie, a że sezon na jabłka powoli się zaczyna należy z tego korzystać. Dzisiejszy przepis to odmiana klasycznych naleśników czy pankejków. Racuchy przygotowane są z mąki kukurydzianej dzięki czemu nie zawierają glutenu oraz mleka roślinnego - są bez laktozy.

Składniki:

►2 szklanki mąki kukurydzianej

►2 jajka

►łyżeczka proszku do pieczenia

►szklanka mleka (w moim przypadku ryżowe)

►3 łyżki ksylitolu (lub drobnego cukru)

►3 średnie jabłka - najlepiej kwaśne

►olej do smażenia (w moim przypadku ryżowy)

 

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy ksylitol (lub cukier), miszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy szklankę mleka.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w dużej misce. Do wymieszaje mąki dodajemy żółtka z mlekiem i cukrem.

Dodajemy jabłka. 

Białka ubijamy na sztywną piatę, dodajemy delikatnie do reszty składników i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na niewielkim ogniu aż się zarumienią. Zdejmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sposób podania dowolny ale polecam z dezonowymi owocami!

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe