04 Gru

Żywienie w autyzmie

Autyzm to nie tylko ciągła praca nad zachowaniem, poświęcenie czasu i cierpliwości, aby nasza pociecha była zadowolona i kipiąca szczęściem. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo ważnym elementem terapii w autyzmie jest dieta. Prawidłowe odżywianie oraz dobrze zbilansowana dieta stanowi pewnego rodzaju receptę na autyzm.

Nieprawidłowe funkcjonowanie w każdym obszarze rozwoju wiąże się również z trudnościami związanymi z jedzeniem. Należy pamiętać, że zaburzenia autystyczne u każdego dziecka są nieco inne, więc dopiero stała obserwacja pozwoli wychwycić pewne nieprawidłowości. Autyzm jest jednym ze schorzeń neurologicznych, które powodują problemy z układem pokarmowym i sprawnością jego działania. U osób z tą przypadłością występuje nietolerancja laktozy, przez zmniejszenie aktywności laktazy, enzymu trawiącego białka mleka. Niszczenie układu nerwowego jest także wynikiem niewłaściwego trawienia glutenu oraz kazeiny. Ponadto wzrost wchłaniania do krwioobiegu niecałkowicie zhydrolizowanych peptydów zaburza rozwój centralnego układu nerwowego (OUN).

Na przełomie lat zaobserwowano, iż osoby z autyzmem mają nieco odmienną niż zdrowe jednostki mikroflorę jelit. Dzięki temu ilość złych bakterii przewyższa ilość dobrych bakterii jelitowych, powodując większą podatność na infekcje i rozwój chorób, np. grzyba z rodzaju Candida albicans, co pośrednio może przyczyniać się do zwiększenia przepuszczalności ściany jelit. Wiąże się to z ciągłym stanem zapalnym, nasilającym objawy autyzmu. Pożywką dla złych bakterii jelitowych są cukry proste, które nasilają procesy fermentacyjne w jelicie.

Wraz ze wzrostem ilości osób zmagających się z alergią pokarmową na gluten, dostępność na rynku produktów bezglutenowych również się zwiększyła. Produkty pozbawione glutenu można dostać już w każdym sklepie. Ułatwieniem w znajdowaniu takich artykułów jest obecność na etykiecie znaczka przekreślonego kłosa lub napisu “produkt bezglutenowy”. Także jednym z elementów diety przy autyzmie jest wyeliminowanie z niej glutenu.

Kolejnym dobrym krokiem byłoby stosowanie się do diety bezmlecznej, która zmniejszyłaby zupełnie ilość kazeiny i laktozy w organizmie. Należałoby wykluczyć wszystkie produkty, które zawierają mleko i laktozę. Bierzemy tu pod uwagę mleko krowie oraz sery, jogurty, maślanki i kefiry na bazie mleka krowiego. Uważać trzeba także na serwatki, śmietany, zsiadłe mleko i mleko w proszku oraz na ukryte źródła laktozy, czyli zabielane zupy, budynie lub sosy, w których składzie znajdziemy artykuły wymienione wyżej. Pomocne okaże się wybieranie produktów z oznaczeniem “bez laktozy”.

Jednak najważniejsze w planowaniu żywienia dzieci autysytycznych jest to, aby stale czuwał nad nimi dietetyk, który profesjonalnie zbilansuje jadłospis i dostosuje go do indywidualnych potrzeb małego pacjenta. W razie jakichkolwiek pytań rozwieje wątpliwości i pomoże, jak samemu dbać o zdrowe odżywianie dziecka. Ponieważ to co możemy zrobić sami, to także pilnowanie, aby w diecie nie pojawiała się soja, której budowa białka przypomina budowę kazeiny, niekorzystnej u osób z autyzmem.

Rozpoznanie autyzmu może nastąpić nawet już u niemowląt, dlatego warto w takim przypadku zaopatrzyć się w preparaty mlekozastępcze takie jak hydrolizaty białka mleka krowiego, o dużym stopniu hydrolizy laktozy, mieszanki elementarne lub u nieco starszych dzieci homogenaty mięsne.

Istotne jest również zadbanie o to, aby w jadłospisie nie było dużych ilości cukrów prostych. Sprawdzi się tutaj dieta bezcukrowa, w której eliminuje się produkty bogate w takie cukry. Mowa tu o wszelkiego rodzaju słodyczach: batonikach, cukierkach, lizakach, żelkach, płatkach śniadaniowych, ale również

sklepowych ciastach, ciasteczkach i wypiekach. Ponownie należy zwrócić szczególną uwagę na ukryte źródła cukru, jakimi są np.: soki lub jogurty słodzone.

Odżywianie dzieci z autyzmem nie jest sprawą prostą, jednak z czasem można nabrać w tym wprawy i nauczyć się jak jeść i jakie produkty wybierać, aby zapewnić dzieciom zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Pomocne w tym okażą się konsultacje z dietetykiem, który postara się odciążyć nas i zadba o to, aby jadłospis był dobrze zbilansowany, smaczny i w pełni pokrywał zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Dużo osób jeszcze nie wie, że odpowiednie odżywianie, obok innych metod leczenia autyzmu, ma bardzo duże znaczenie i może oddziaływać korzystnie na poprawę koncentracji, samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia osoby z tym schorzeniem. Wpłynie również na zwiększenie odporności i zmniejszenie częstości infekcji. Połączenie pracy dietetyka, logopedy, uczenie prawidłowych zachowań oraz kontaktów społecznych może dać rezultaty w postaci normalnego funkcjonowania w środowisku.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe