23 Gru

Świąteczny sernik kokosowy *bezglutenu

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez sernika. Odrobinę inny, bo z wiórkami kokosowymi ale równie smaczny i co najważniejsze bez glutenu.

Skład:

SPÓD

  • orzechy włoskie, zmielone – 1 szklanka
  • migdały, zmielone – 1 szklanka
  • suszone daktyle – 8 szt.
  • masło orzechowe – 1 łyżka
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • kakao – 1 łyżka
  • jajo – 1 szt.
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sól

MASA SEROWA

  • mascarpone – 500 g
  • twaróg sernikowy, półtłusty – 500 g
  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • jaja – 6 szt.
  • mąka ziemniaczana – 5 łyżek
  • laska wanilii – 1 szt.
  • ksylitol – ¾ szklanki

DEKORACJA

  • kakao
  • zmielone orzechy

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIKSUJEMY SKŁADNIKI SPODU

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15-20 minut, następnie odcedzamy, zachowując wodę. Orzechy blendujemy drobno. Do misy miksera dajemy zmielone orzechy, daktyle, kakao, olej kokosowy, jajko, sodę, masło orzechowe i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wodę, w której moczyliśmy daktyle. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową porcji przygotowanego ksylitolu przez 10 minut. Do ubitych żółtek dodajemy twaróg sernikowy, mascarpone i stałą część mleczka kokosowego. Miksujemy, dodając po jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy nasiona i również dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część ksylitolu, a po chwili również szczyptę soli. Ubite białka łączymy z masą serową i przekładamy na upieczony spód.

KROK 3: PIECZEMY SERNIK

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175°C. Na ostatniej półce ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Sernik kładziemy na środkowej półce i pieczemy przez około 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, po czym otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik pozostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia dekorujemy sernik i podajemy.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe