18 Gru

DOMOWY BARSZCZ CZERWONY

Najprostsze receptury są zwykle najlepsze i ta zasada sprawdza się również w przypadku barszczu czerwonego. Domowy smak, łatwy i szybki przepis. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole, ale smakował będzie przez cały rok.

Składniki:

►3-4 buraki
►2 marchewki
►1 pietruszka
►¼ selera
►2 liście laurowe
►10 ziaren pieprzu
►sól (szczypta)

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i pokroić drobno. Posypać szczyptą cukru i odstawić, aby puściły sok. Do tego dodać pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz w ziarnach i sól. Zagotować, ale nie przegotować. Jak tylko barszcz zacznie się gotować dodać łyżeczkę octu jabłkowego lub sok z cytryny, aby barszcz nie stracił koloru. Gotować aż warzywa będą miękkie, można dodać opcjonalnie natkę pietruszki lub pora.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe