17 Gru

PIERNIKI LEBKUCHEN *BEZ GLUTENU *BEZ LAKTOZY

Trudno wyobrazić sobie Święta bez pysznych słodkości. Pierniki to jeden z ulubionych świątecznych smakołyków, a teraz może się nimi cieszyć każdy, nawet osoby z nietolerancją glutenu i laktozy. Pierniki Lebkuchen charakteryzują się miękkim środkiem i kruchymwierzchem, uwieńczonym lukrem. Idealne na zimowe wieczory przy gorącej herbacie.

Składniki:

►250 g mąki ryżowej
►85 g zmielonych migdałów
►3 łyżeczki przyprawy do piernika lub korzennej (bez glutenu)
►1 łyżeczka cynamonu
►1 łyżeczka proszku do pieczenia
►½ łyżeczki sody oczyszczonej
►200 ml syropu z agawy
►85 g masła klarowanego bez laktozy
►⅓ szklanki startej skórki z cytryny
►¼ szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mąkę ryżową i migdałową (zmielone migdały) zmieszaj z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W rondelku z grubym dnem podgrzej masło z syropem, co chwila mieszając. Do miski z suchymi składnikami dolać ciepłą masę. Dokładnie połączyć ze skórką z cytryny i pomarańczy, tak aby nie było grudek. Można to zrobić mikserem. Ciasto
przykryć ścierką i odstawić. Dopiero wystudzone ciasto formujemy w kulki o wielkości mniej więcej średniej śliwki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy delikatnie. Pieczemy w temperaturze 180℃ przez około 15 minut, tak aby pierniki nie były zbyt twarde. Wyłożyć je na kratkę do ostudzenia, aby wierzch stał się kruchy, a środek nie. Gotowe pierniki możemy posypać mąką kokosową (zmielone wiórki kokosowe) i udekorować skórką z
cytrusów.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe