18 List

Mandarynkowe ciasto *bez glutenu

Sezon na mandarynki właśnie się rozpoczął, dlatego zaproś je do swojej kuchni i pozwól sobie na odrobinę szaleństwa z ciastem mandarynkowym. Na ten przepis możemy pozwolić sobie nawet będąc na diecie bezglutenowej, bez wyrzeczeń

Składniki:

►6 mandarynek
►190 g mąki kukurydzianej
►3 jajka
►100 g masła
►100 g ksylitolu
►pół łyżeczki proszku do pieczenia
►szczypta soli

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek, dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka. Masło roztapiamy w rondelku. Mandarynki dokładnie myjemy i z trzech ścieramy skórkę na małych oczkach. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy ubitą pianę z jajek, skórkę z mandarynek, ostudzone masło i sok wyciśnięty z sześciu mandarynek. Tortownicę o śr. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią masę. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C (grzanie góra-dół) przez 30 min. W międzyczasie ścieramy skórkę z dwóch mandarynek. Sok wyciskamy i przelewamy do rondelka. Dodajemy ksylitol i podgrzewamy do zagęszczenia syropu. Po upieczeniu polewamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy mandarynkami i startą skórką.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe