12 List

Zapalenie płuc a jedzenie - czy istnieje jakiś związek?

12. listopada obchodzimy święto ukierunkowane na problem zapalenia płuc, który w Polsce rocznie dotyka 0,5-1 na 100 osób. Ze względu na rangę zjawiska Światowa Koalicja przeciwko Zapaleniu Płuc u Dzieci ustanowiła tego dnia Światowy Dzień Zapalenia Płuc.

Warto zastanowić się, czy między oddychaniem a jedzeniem jest jakiś wspólny punkt. W procesie oddychania tlen jest pochłaniany z powietrza do krwi, a dwutlenek węgla usuwany do atmosfery. W trakcie odżywiania pokarmy są zamieniane na energię przy użyciu tlenu, a ubocznym produktem tej przemiany jest CO2. Produkty tych reakcji, czyli energia i tlen potrzebne są z kolei, aby mięśnie oddechowe mogły wykonywać pracę oddechową. U chorych na zapalenie płuc mięśnie oddechowe są obciążone dziesięciokrotnie bardziej niż u osób zdrowych. Co za tym idzie potrzebują oni znacznie więcej energii, aby poprawić swoją zdolność oddechową.

Energię pozyskujemy z jedzenia. Odpowiednia jej podaż w ciągu doby musi wyrównywać straty związane z chorobą. Trzeba pamiętać, że jej niewystarczająca ilość może prowadzić do infekcji oraz niedożywienia.

Osobom chorym na zapalenie płuc bądź jego cięższą odmianę, jaką jest przewlekła obturacyjna choroba płuc, zaleca się trzymanie odpowiedniej kaloryczności diety. W przypadku odpowiedniej masy ciała (BMI=18,5-24,99) podaż energii powinna być zwiększona na czas choroby. Zaleca się również odżywki wysokoenergetyczne. Natomiast przy BMI powyżej 25 (nadwaga i otyłość) stosuje się diety niskokaloryczne do osiągnięcia stanu prawidłowego.

Biorąc pod uwagę gospodarkę tlenową organizmu, pacjenci ze zdiagnozowanym zapaleniem płuc lub POChP powinni zwracać uwagę, aby w diecie zmniejszyć podaż węglowodanów, ponieważ w trakcie ich metabolizmu zwiększa się ilość dwutlenku węgla w organizmie. A przy upośledzeniu wymiany gazowej i nieskutecznym pozbywaniu się CO2, jego zaleganie powoduje nadmierne zmęczenie i senność.

Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Jeżeli nie mamy problemów z sercem, wypicie około dwóch litrów wody dziennie wspomoże w rozrzedzeniu wydzieliny zbierającej się w oskrzelach i ułatwi jej odkrztuszanie. Istotnym problemem dietozależnym są wzdęcia oraz zwiększona ilość gazów jelitowych, których trzeba unikać przy problemach z oddychaniem. Wywierają one ucisk na przeponę, która nie może w pełni sprawować swojej funkcji, utrudniając dodatkowo wdychanie i wydychanie powietrza. Z diety należy wyeliminować napoje gazowane i smażone potrawy, ograniczyć rośliny strączkowe, gruszek, śliwki i jabłka. Wzdęcia powoduje również nieprawidłowy sposób spożywania pokarmów - jedzenie w pośpiechu i połykanie powietrza.

Stosując się do zasad prawidłowego żywienia, można istotnie zmniejszyć uciążliwe objawy choroby i poprawić komfort swojego życia. Należy zadbać o regularność posiłków oraz

spożywanie ich w przyjaznej atmosferze, bez pośpiechu, mniejszymi porcjami, ale około 4-5 razy dziennie. Dzięki stosowaniu się do dobrze zbilansowanej oraz indywidualnie opracowanej diety możemy zapobiec nasileniu dolegliwości. Światowy Dzień Zapalenia Płuc ma przypominać o problemie, zachęcać do walki z chorobą oraz zwiększać świadomość ludzi na jej temat.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe