08 Paź

Syrop korzeniowo-dyniowy (idealny do pumpkin spice latte) *bez glutenu *bez laktozy *wege

Kiedy sezon dyniowy trwa w pełni nie może zabraknąć w waszych domach syropu dyniowo-korzeniowego, który można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do kawy, ale również ulepszy smak porannej owsianki. 

Składniki:

►110ml szklanki wody

►1 łyżeczka imbiru w proszku

►1 łyżeczka

►1 łyżeczka gałki muszkatołowej 

►1 laska wanilii

►80ml mleka migdaoweg

►80g puree z upieczonej dyni

►łyżeczka ksylitolu

 

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, ksylitol, cynamon i gałkę muszkatołową oraz ziarenka z laski wanilii. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok 7 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia.

Przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny. Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Do powstałego syropu dodać mleko migdałowe i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać). Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop jest już gotowy do użycia, np. do Pumpkin Spice Latte. 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe