13 Paź

Dyniowe kopytka *bez glutenu *bez laktozy

Przepis na kopytka dyniowe to stosunkowo szybkie danie, do przygotowanie nawet w 15 minut (jeśli mamy w lodówce przygotowane puree z dyni). Można zjeść je na słodko z ulubonymi owocami np. na podwieczorek lub jako obiad w obecności np.suszonych pomidorów i cukini.

Składniki:

►1,5 szklanki bardzo gęstego puree z dyni

►1 całe jajko

►łyżeczka gałki muszkatołowej

►szczypta soli

►1,5 szklanki mąki ryżowej do zagęszczenia ciasta plus mąka do podsypania

 

Sposób przygotowania:

Jeśli nie mamy wcześniej przygotowanego puree z dyni:  Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Następnie czekamy aż ostygnie i blendujemy na gładką masę. Puree gotowe.

Do puree dodajemy jajko, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do uzystania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być delikatnie lepiące aby kopytka nie wyszły twarde. Ciasto zagniatamy ręką, następnie formujemy płaskie wałeczki i tniemy nożem w paski ok. 5cm.

Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Czekamy aż wypłyną. Najlepiej gotować w 2-3 partiach. 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe