12 Paź

Jagielnik kokosowy - wegański sernik *bez glutenu *bez laktozy *wegański

Lubisz słodkości, a nie masz pomysłu i czasu co możesz przygotować? Myślisz, że zrobienie ciasta bez mąki, mleka i jajek jest nie możliwe? Na szczęście rzeczywistość nie wygląda tak strasznie i przygotowanie takiego sernika nie jest wcale takie trudne. Wypróbuj jagielnik, który swoim przepisem przypomina bezglutenowe bounty kokosowo-jaglane.

Składniki:

►50 g kaszy jaglanej
►50 g wiórków kokosowych
►1 łyżki ksylitolu
►1 szklanka mleka ryżowego
►1/4 szklanki wody
►pół garści płatków migdałowych
►polewa czekoladowa – np. cała gorzka czekolada roztopiona na ok. 3 płaskich łyżkach oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

1.Kaszę jaglaną wysypać na sitko i przepłukać zimną-ciepłą-zimną wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Wybieramy średniej wielkości garnek i wsypujemy do niego opłukaną kaszę, a następnie wlewamy wodę i ½ szklanki mleka ryżowego. Gotujemy ok. 20 – 25 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie prawie całą zawartość z garnka. Gdy zacznie robić się gęsta dolewamy resztę mleka, wsypujemy wiórki kokosowe oraz ksylitol i dokładnie mieszamy z kaszą. Następnie zagotowujemy i przez ok. 15 – 20 minut gotujemy jeszcze na małym ogniu, aż kasza znów nie zgęstnieje (pilnując ciągle, aby się nie przypaliła!).

2.Po ugotowaniu kaszy zawartość garnka blendujemy na gładką masę. Następnie tortownicę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej masę, lekko ją na koniec dociskając łyżką i wyrównując. Górę posypujemy płatkami migdałowymi i lekko je dociskamy do masy.
 
3.Na koniec do garnuszka/rondelka dodać 3 płaskie łyżeczki oleju i gotować na małym ogniu, aby się rozpuścił. Gdy olej jest już płynny rozpuścić w nim czekoladę, a następnie wylać gotową polewę na masę.
 
4.Po przestygnięciu, ciasto należy przechowywać w lodówce.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe